Ectena

Tromboottinen trombosytopeeninen purppura (TTP)

Oireita TTP voi aluksi olla hiuksenhieno - alkaen huonovointisuus, kuume, päänsärky ja joskus ripulia.

Tromboottinen trombosytopeeninen purppura (TTP). mikä on tromboottinen trombosytopeeninen purppura?
Tromboottinen trombosytopeeninen purppura (TTP). Mikä on tromboottinen trombosytopeeninen purppura?

Täydellinen kuvaus verihiutaleiden ja syitä ja vaikutuksia verihiutaleiden määrä on vähäinen katso tietosivulla trombosytopenia.

Mikä on tromboottinen trombosytopeeninen purppura?

Tromboottinen trombosytopeeninen purppura (TTP) on harvinainen veren tila, muodostuu pieniä hyytymiä (trombien) puitteissa liikkeeseen, joka johtaa kulutuksen verihiutaleiden ja siten verihiutaleiden vähäinen määrä (trombosytopenia).

Mikä aiheuttaa TTP?

Viime aikoihin asti syy TTP jäi hämäräksi. Viimeaikaiset tutkimukset ovat kuitenkin osoittaa osallistumista proteiinin plasma kutsutaan von Willebrand-tekijän (vWF).

vWF on normaali osa plasmassa, kellertävä neste, jossa verisolut keskeytetty. Sitä tarvitaan tehokasta veren hyytymistä, ja puute johtaa von Willebrandin tauti, perinnöllinen tila ominaista runsasta verenvuotoa.

Von Willebrand-tekijän (vWF) on erittäin suuri molekyyli koostuu identtisistä (multimeerejä).

Jokainen multimeeri pystyy sitoutumaan verihiutaleiden tai vahingoittuneet endoteelin (limakalvon verisuonia) paikalla vammoja. Suurempi määrä multimeerien, sitä tehokkaampi on sitova.

Ultra-suuri molekyylejä tekijä (ULvWF) ovat näin ollen erityisen tahmea, mutta eivät yleensä löytyy veressä. Sen sijaan ne yleensä jaotellaan hieman pienempiä kokoja, joten vWF säilyttää Kiinnittyvyysominaisuudet sitomatta sopimattomasti verihiutaleiden ja aiheuttaa ei-toivottuja hyytymiä.

TTP, vWF syntetisoidaan normaalisti, aluksi ULvWF mutta sen jälkeen hajottaa (pilkkominen) on viallinen.

Tämä johtuu siitä, ettei entsyymin aktiivisuus, kutsutaan ADAMTS13 tai vWF: n pilkkovan proteaasin, joka pilkkoo von Willebrand-tekijän veressä.

Tämä puute voi olla perinnöllinen (geneettinen), jolloin se paljastetaan lapsuudessa tai se voidaan hankkia myöhemmin elämässä.

Useimmat aikuisiän TTP näyttää olevan toissijainen kehittämiseen vasta joka estää ADAMTS13 toimintaa, kun taas Lapsuudessa johtuu perinnöllinen puute ADAMTS13.

Molemmat mekanismit johtaa siihen, että läsnä on erittäin suuri von Willebrand-tekijän sisällä liikkeessä.

Kiertävä ULvWF johtaa sopimatonta verihiutaleita möhkäleitä (veritulpat) etenkin sisällä verisuonten aivoja ja munuaisia.

Nämä aiheuttavat tyypillisiä oireita TTP.

Aikuisiän TTP

TTP on äärimmäisen harvinainen sairaus. Aikuisten muodossa vaikuttaa 1-3 tapausta miljoonaa asukasta kohti vuodessa, kun taas perinnöllinen muoto on harvinaisempia edelleen.

Kuka tahansa voi kehittää TTP mutta se on yleisintä 20-40 vuotta täyttäneistä. Naiset ovat myös kaksi kertaa todennäköisemmin kuin miehet hankkia kunnossa.

Mikä laukaisee aikuisiän TTP?

Useimmiten, TTP näyttää kehittyvän spontaanisti. Kuitenkin muutamissa tapauksissa (vähemmän kuin 20 prosenttia) on olemassa tekijöitä, läsnä, joiden tiedetään lisäävän riskiä TTP.

Huumeet

Useat lääkkeet ovat sidoksissa TTP. Kuitenkin vain pieni osa potilaista ottaa nämä huumeet todella kehittää TTP.

Huumeet epäillyltä mennessä on anti-verihiutaleiden huumeiden klopidogreelin (Plavix), pillereissä, kiniini ja siklosporiinin (Neoral).

Jos käytät jotakin näistä huumeita aikaan diagnoosi se pysäytetään.

Raskaus

TTP voi kehittyä milloin tahansa raskauden aikana, mutta yhdessä tutkimuksessa osoitettiin olevan todennäköisin aikana toisen kolmanneksen aikana.

TTP ei vaikuta sikiöön. TTP voi esiintyä raskauden loppuvaiheessa tai jopa synnytyksen jälkeen ja se voi myös aiheuttaa korkeaa verenpainetta TTP voi joskus olla vaikea erottaa eklampsia.

Infektiot

Potilaat voivat aluksi olla viittaavia oireita virusinfektio - kuume, huonovointisuus ja ripuli - ennen punakka TTP oireita.

Tiettyjä infektioita on esiintynyt myös HIV. Jotkut E. coli aiheuttaa hemolyyttis-ureeminen oireyhtymä, mutta ei TTP.

SLE (SLE)

Vähemmistö SLE-potilailla (tulehduksellinen sidekudostauti, joka on aiheuttanut suunnatut vasta yksi omia kudoksia) voi myös kehittyä TTP.

Yleensä episodi TTP seuraa diagnoosi SLE noin vuoden ajan, mutta se voi joskus sen eteen. Seulontatestit SLE voidaan siis suorittaa.

Pahanlaatuisuus

Syöpä tahansa voi vaikeuttaa TTP. TTP voi myös ilmetä, kun luuytimen tai perifeeristen kantasolujen siirron. Yhteensä kehon säteily ja siklosporiinin kirjataan riskitekijöitä.

Mitkä ovat oireet?

Oireita TTP voi aluksi olla hiuksenhieno - alkaen huonovointisuus, kuume, päänsärky ja joskus ripulia.

Koska ehto edetessä hyytymistä (trombin) lomake sisällä verisuonia ja verihiutaleiden (hyytymiseen) kulutetaan.

Mustelmat, ja harvoin verenvuoto, tuloksia ja voi olla spontaani. Mustelmia usein muodossa purppuraa ja yleisin sivusto verenvuodon, jos se tapahtuu, on nenästä tai kumit. Suuremmat mustelmia (mustelmia) voi myös kehittyä.

Hyytymiä muodostettu liikkeeseen voi tilapäisesti häiritä paikallista verenkiertoa. TTP ensisijaisesti vaikuttaa verisuonia aivojen ja munuaisten.

Näin potilas voi kokea päänsärkyä, sekavuus, puhuminen, ohimenevä halvaus, puutumista tai jopa sopii samalla korkea verenpaine (verenpainetauti) voi löytyä tutkiminen.

Hajanaisuus verenkierrossa punasolujen mukana verihiutaleita hyytymiä. Nämä ovat ilmeisiä, jos verinäyte tutkitaan mikroskoopilla (katso kuva 1).

Veren kalvon potilaan TTP osoittaa suhteellisen pieniä muutoksia. Verihiutaleet vähennetään huomattavasti ja on satunnaista punasolujen fragmentteja (nuolet).

Tällainen hajanainen punasoluja on paljon lyhyempi käyttöikä kuin normaali ja poistetaan nopeasti verenkierrosta. Tätä kutsutaan mikroangiopaattista hemolyysi.

Jos määrä punasolujen tuhoutuminen on suurempi kuin niiden osuus korvaavan, anemia seuraa.

Oireita anemia ovat kalpeus, väsymys ja hengenahdistus. Jos punasolujen tuhoutuminen (hemolyysi) on vakava, keltaisuus voi kehittää ja virtsa voi muuttua punaiseksi tai ruskeaksi.

Kaikki potilaat eivät näitä oireita. Jotkut kokevat harvinaisempia oireita, kuten vatsakipua tai äkillinen näön menetyksen takia irtoaminen verkkokalvon.

Miten se todetaan?

Diagnoosi on ehdottanut oireita ja verikokeiden kuten verenkuva, veren elokuva (ks. edellä), munuaisten toiminta ja merkkiaineiden hemolyysi. Aktiivisuus ADAMTS13 voidaan mitata suoraan ja se on todettu voidaan vähentää.

Absoluuttinen plasman ADAMTS13 pienenee perinnöllinen muoto, ja DNA: n geenin mutaatio, joka koodaa entsyymiä, voidaan tunnistaa.

Veren laktaattidehydrogenaasin voidaan käyttää mittana laajuudesta continueing punasolujen tuhoutuminen, ja LDH-tasoa ja verihiutaleiden määrä käytetään kulun seuraamiseksi kunnossa.

Muita yleisiä syitä akuutti sairaus alhainen verihiutaleiden (trombosytopenia) on myös jätettävä.

Mitä hoitoa on saatavilla?

Hoito TTP edellyttää erikoissairaanhoidon ja voi vaatia siirto aluesairaala.

Plasma vaihto on tärkein osa hoitoa TTP. Plasma vaihto liittyy poistaminen potilaan plasman ja sen korvaaminen luovuttajan plasma.

Tämä poistaa kiertävien vasta-aineiden varalta ADAMTS13 ja tarjoaa plasman normaali ADAMTS13 toimintaa.

Menettely tarvitsee yleensä suorittaa päivittäin vähintään viiden päivän olla tehokkaita. Joskus monet toimet ovat välttämättömiä.

Plasma vaihto ei ole kirurginen toimenpide. Se vaatii vain sijoittaminen kahden laskimoyhteyttä (kanyylit) kahteen suonet. Veri poistetaan yhden kanyylin, joka on kiinnitetty solun erotin kone.

Tämä sisältää sentrifugin, joka erottaa potilaan verisolujen omasta plasmasta.

Potilaan veren solut sekoitetaan sitten luovuttajan plasmaa ja palautetaan kautta toisen kanyylin potilaalle, kun potilas omaa plasma heitetään pois.

Vaikka plasma vaihto ei ole kivuliasta se voi olla hieman epämiellyttävä ja on aikaa vievää, kesti noin kolme tuntia.

Ei voi olla vähäisiä haittavaikutuksia, kuten:

  • allerginen reaktio luovuttajan plasma (ihottuma tai hengityksen vinkuminen)
  • pistely sormissa tai suun ympäristön aiheuttama alhainen kalsiumpitoisuus (johtuen lisätty antikoagulanttiannoksilla plasma).

Muut hoidon alussa

  • Kortikosteroideja (steroidit) käytetään yhdessä plasman vaihtoon. Immunosuppressiivisten vaikutusten uskotaan olevan tärkeä. Steroidit voidaan antaa joko laskimoon tai suun kautta. Heillä on useita haittavaikutuksia (ks. trombosytopenia ).
  • Punasolusiirto: säännöllinen verensiirtoja annetaan tarpeen anemian hoitoon.
  • Foolihappo on vitamiinia tarvitaan terveen muodostumista punasoluja. Keho ei voi tallentaa suuria määriä tätä vitamiinia, ja olosuhteet liiallista punasolujen tuotantoa kuten TTP, foolihapon puutos voi kehittyä suhteellisen nopeasti. Päivittäin täydentää sen vuoksi antanut tämän estämiseksi.
  • Trombosyyttisiirtoja: Verihiutaleiden määrä saattaa laskea erittäin alhainen TTP. Kuitenkin, verihiutaleet eivät yleensä korvataan verensiirron, koska tämä saattaa itse asiassa pahentaa TTP. Kuitenkin, jos on hengenvaarallinen verenvuoto sitten verihiutaleita voidaan antaa.
  • Hepatiitti B rokotusta. Plasma vaihto vaatii useita verenluovuttajia. Vaikka Eurooppa veri on erittäin turvallinen, koska rahoittajien tutkittava huolellisesti ja testattu tartunnan, on vielä pieni riski saada tauti. Hepatiitti B-rokotus olisi annettava heti, kun se on käytännöllinen.
  • Aspiriini (esim. Micropyrin) on verihiutaleiden ainetta ja voidaan aloittaa, kun verihiutaleiden määrä nousee yli kynnyksen 50 x 10 9 / l minimoimiseksi tulevan uusiutumisen (ks. alla).

Huonosti vastaamisen (tulenkestävä) tauti

Suurin osa ihmisistä, joilla TTP vastata edellä ensimmäisenä hoitona. Kuitenkin vähemmistö ovat tulenkestäviä ja lisääntynyt hoitoa ei tarvita.

Vaihtoehtoinen plasman vaihto

Alustavassa tutkimuksessa tehokkuuden osoittamista plasmanvaihtotoimenpiteiden hoidettaessa TTP käytetään jääplasman korvaamiseen ja saavutti remissioprosentit noin 80 prosenttia.

Siellä on raportoitu parempia tuloksia käyttämällä plasman josta suuria määriä hyytymistä proteiinien tekijä VIII ja fibrinogeeni on poistettu tai käyttämällä liuottimia detergenttikäsitelty plasma.

Immunosupressio

Perusajatus käytön immunosuppressantteja on se, että vasta-ainetuotannon ADAMTS13 voidaan vähentää.

Steroidit ovat yleisimmin käytetty huume tätä asetusta. Potilaat, jotka tarvitsevat vielä immunosuppressoivilla hoitoa annetaan usein rituksimabi hoito.

Tämä on vasta-aine, joka on suunnattu vastaan-lymfosyyttejä, jotka ovat verisolujen, jotka tekevät vasta-aine ADAMTS13.

Erilaisia ​​muita immuunivastetta heikentäviä lääkkeitä on käytetty hoitoon refractrory TTP kuten atsatiopriini (esim. Imuran), syklofosfamidi (esim. Endoxana) ja siklosporiini (Neoral).

Atsatiopriini

Atsatiopriinia annetaan kerran päivässä tabletti. Koska lääke voi olla myrkyllisiä vaikutuksia luuytimessä, viikoittain verenkuva on otettava kahdeksan ensimmäisen viikon aikana. Potilaita kehotetaan ottamaan yhteyttä lääkäriin, jos hänelle ilmaantuu infektio tai toistuva mustelmia tai verenvuotoa. Muut sivuvaikutukset ovat huonovointisuus ja lihas-ja nivelkivut.

Cyclophosphamide

Syklofosfamidi on immunosuppressiivinen lääke, joka on yleisimmin käytetty syövän hoidossa. Sitä ei siis pidä käyttää raskauden aikana ja saattaa vaikuttaa haitallisesti hedelmällisyyteen.

Sekä päivittäin annostelu ja pulssi hoito ovat osoittautuneet tehokkaiksi, vaikka ilmoitettuihin tapaukset ovat alhaiset. Sen sivuvaikutukset ovat luuytimen (joka voi aiheuttaa anemiaa tai lisääntynyt alttius infektioille) niin säännöllisesti veriarvot ovat tarpeen koko hoidon.

Siklosporiinin

Siklosporiini on liittynyt TTP kaltainen sairaus seuraavat luuydin-(katso edellä).

Kuitenkin se on myös raportoitu olevan hyötyä hoidettaessa tulenkestäviä TTP, seurauksena vahvan immunosuppressiivinen toimia.

Siklosporiinin voidaan määrätä aluksi laskimoon, mutta on myöhemmin annetaan suun kautta kahdesti vuorokaudessa ylläpitohoitona.

Se vaatii huolellista minimoida haittavaikutuksia, jotka ovat munuaisten vajaatoiminta, korkea verenpaine, lisääntynyt karvoitus, ikenet liikakasvua ja polttava tunne käsissä ja jaloissa tapahtuu yleensä vain ensimmäisen viikon hoidon.

Pitkäaikainen hoito (yli 12 kuukautta) voidaan vaatia ennen lääke lopetetaan asteittain.

Vincristine

Vinkristiiniä (esim. Oncovin) on kemoterapiaa huumeiden, joka voi olla hyödyllistä hoitoon TTP.

Sen on ajateltu olevan tehokas joko suora vaikutus verihiutaleiden tai muuttamalla tapaa, jolla limakalvon solut verisuonten vuorovaikutuksessa immuunijärjestelmän. Pieni annos annetaan laskimoon kerran joka kolmas neljä päivää. Neljä annosta annetaan yleensä yhteensä.

Vaikka se on kemoterapia agentti, pahoinvointi ja hiustenlähtö (hiustenlähtö) on erittäin harvinaista. Haittavaikutuksia ovat häiriöitä Hermojen toiminnassa ("ääreishermosairaus"), jotka yleensä esittelee pistely tai tunnottomuus sormenpäillä ja haalistuu ajan. Jos vakava, hoito lopetetaan tarvitaan.

Pernanpoistoa

Pernanpoistoa (kirurginen poisto ja perna) on ehdotettu hoito tulenkestäviä tauti. Kuitenkin vakavuus TTP on joskus huonontunut leikkauksen jälkeen, joten tätä ei tulisi tehdä kevyesti.

Pernanpoistoa voi olla rooli potilaalla on usein relapsoiva sairaus.

Relapse hinnat on raportoitu laskevan merkittävästi, kun toimenpide suoritetaan aikana hematologisten peruutusta, mutta tämä tieto tulee vain pieni määrä potilaita.

Immunosupressio

Erilaisia ​​immunosuppressantteja on käytetty hoidossa refractrory TTP kuten atsatiopriini (esim. Imuran), syklofosfamidi (esim. Endoxana) ja siklosporiini (Neoral).

Atsatiopriini

Atsatiopriini, joka toimii estämällä elimistön immuunivasteen on toisinaan käytetty hoitoon tulenkestäviä TTP. Kerran päivässä suun kautta annos tarvitaan.

Koska lääke voi olla myrkyllisiä vaikutuksia luuytimessä, viikoittain verenkuva on otettava kahdeksan ensimmäisen viikon aikana.

Potilaita kehotetaan ottamaan yhteyttä lääkäriin, jos hänelle ilmaantuu infektio tai toistuva mustelmia tai verenvuotoa.

Muut sivuvaikutukset ovat huonovointisuus ja lihas-ja nivelkivut. Cyclophosphamide ja yhä useammin, siklosporiinin ovat nyt usein käytetään mieluummin.

Cyclophosphamide

Kuten vinkristiini, syklofosfamidi on yleisimmin käytetty syövän hoidossa. Sitä ei siis pidä käyttää raskauden aikana ja saattaa vaikuttaa haitallisesti hedelmällisyyteen.

Kuitenkin se on myös immunosuppressiivisia vaikutuksia, ja sitä on käytetty hoidossa tulenkestävien TTP - vaikka se on usein käytetään tapauksissa toistuvien uusiutumisen.

Sekä päivittäin annostelu ja pulssi hoito ovat osoittautuneet tehokkaiksi, vaikka ilmoitettuihin tapaukset ovat alhaiset. Sen haittavaikutuksia ovat luuytimen (joka voi aiheuttaa anemiaa tai lisääntynyt alttius infektioille) niin säännöllisesti veriarvot ovat tarpeen koko hoidon.

Siklosporiinin

Vaikka syklosporiini on liittynyt TTP kaltainen sairaus jälkeen luuydinsiirron (ks. edellä), se on myös raportoitu olevan hyötyä hoidettaessa tulenkestäviä TTP.

Tämän arvellaan olevan toissijainen vahvan immunosuppressiivinen toimia. Siklosporiinin voidaan määrätä aluksi laskimoon, mutta on myöhemmin annetaan suun kautta kahdesti vuorokaudessa ylläpitohoitona.

Se vaatii huolellista minimoida haittavaikutuksia, jotka ovat munuaisten vajaatoiminta, korkea verenpaine, lisääntynyt karvoitus, ikenet liikakasvua ja polttava tunne käsissä ja jaloissa tapahtuu yleensä vain ensimmäisen viikon hoidon.

Pitkäaikainen hoito (yli 12 kuukautta) voidaan vaatia ennen lääke lopetetaan asteittain.

Mikä on todennäköinen seuraus?

Vasta suhteellisen hiljattain näkymät TTP oli erittäin hautaan kuolleisuus on yli 80 prosenttia. Kuitenkin kynnyksellä plasmanvaihtotoimenpiteiden tämä on parantunut dramaattisesti ja selviytymisen hinnat ovat nyt noin 80 prosenttia.

Vaikka suurin osa aikuisille aina vain yksi episodi TTP, merkittävä vähemmistö on edelleen jaksot.

Yksi tutkimuksessa arvioitiin, että yli 10-vuoden jakson Alkajaisesitelmän noin kolmannes potilaista olisi ainakin yksi uusiutumisen. Tämä voi tapahtua jopa kahdeksan vuoden kuluttua ensimmäisen jakson.

Tällä hetkellä ei ole mitään keinoa tunnistaa vaarassa uusiutumisen. Jotkut lääkärit suosittelevat pitkäaikaisessa ennaltaehkäisyssä (ennaltaehkäisevät toimenpiteet), pieniannoksisen asetyylisalisyylihapon (75 mg kerran päivässä) kerran verihiutaleiden määrä nousee yli rajan 50 x 10 9 / l. Eräässä pienessä tutkimuksessa pernanpoistoa on osoitettu vähentävän taudin uusiutumisen riski, joten tämä voidaan harkita, jos potilas kärsii useita pahenemisvaiheita.

Koska TTP voi uusiutua on tärkeää, että kaikki potilaat pysyvät huolta hematologin. Lääkärin hoitoon on haettava välittömästi, jos oireita tai merkkejä TTP uusiutua koska nopea hoito voi lyhentää uusiutumisen.

Synnynnäinen (perinnöllinen) TTP

Synnynnäinen TTP on vielä harvinaisempaa kuin aikuisiän TTP vain muutamia tapauksia on raportoitu eri puolilla maailmaa.

Ensimmäisen jakson hemolyysi (punasolujen hajoaminen) ja trombosytopenia tapahtuu yleensä varhaislapsuudessa tai varhaislapsuudessa.

Lapsi voi olla kateellinen ja kalpea tai valittaa päänsärkyä tai vatsakipua. Hermosto-oireita, kuumetta ja munuaisten vajaatoiminta voivat kehittyä aivan kuten aikuisten muotoja.

Ilman ennaltaehkäisevää hoitoa, jaksot tyypillisesti toistuvat joka 21-28 päivää. Kuitenkin lievissä tapauksissa on kuvattu, joissa oireet näkyvät vain kehittää yhteydessä virusinfektio tai rokotuksen jälkeen.

Verikokeet voi myös sulkea pois muita yleisempiä syitä hemolyyttinen anemia ja trombosytopenia.

Synnynnäinen TTP on toissijainen ehdoton puute ADAMTS13 seurauksena jättämisestä yhteenvetoja sitä.

Ei ole verenkierrossa estävää vasta-ainetta, niin plasma vaihtoa ei tarvita. Yksinkertainen plasma infuusiona tiputuslaitteessa tehokkaasti averts oireenmukaista jaksoista. Vaikeissa tapauksissa nämä täytyy antaa sairaalassa joka kolmas neljään viikkoon. Yöpyminen ottamista ei tarvita.

Lievissä tapauksissa voi vaatia ennaltaehkäisyyn, jos jaksot esiintyy hyvin harvoin. Sen sijaan, plasmainfuusioilla voidaan varata oireenmukaista jaksoista. Kuitenkin kaikki oireenmukaista episodi vaatii sairaalahoidon varmistaa, että mitään ylimääräisiä hoitoa ei tarvita. Kuten aikuisten muodossa, trombosyyttisiirtoja ei tule antaa.

Kaikki lapset, joilla on synnynnäinen TTP pitäisi saada hepatiitti B-rokotusta, koska niiden väistämätön altistuminen useita avunantajia.

Tukiryhmän TTP sairastuneille

TTP Network, Web: www.ttpnetwork.org.uk.

Tietyntyyppisiin on trombosytopenia ovat:

Muut ihmiset myös lukea:

Krooninen lymfaattinen leukemia: miten on krooninen lymfaattinen leukemia diagnosoidaan?

Akuutti leukemia tai verisyöpä: mitkä ovat oireita akuutti leukemia?

Syöpä ja anemia: anemia.

Useita myelooma: miten voidaan kehittää myelooma?