Ectena

Nu - tiivisteet (aspiriini 75mg)


Pääasiallinen käyttötapa Vaikuttava aine Valmistaja
Estää veren hyytymistä Aspiriini (asetyylisalisyylihappo) 75mg Liitto

Miten se toimii?

Nu-tiivisteet 75mg enteropäällystetyt tabletit sisältävät vaikuttavana aineena asetyylisalisyylihappoa, joka tunnetaan myös aspiriinia. (Huom. Aspiriini on saatavana myös ilman tuotemerkin, eli sillä geneerinen lääke.)

Aspiriini kuuluu lääkeryhmään steroideihin kuulumattomien tulehduskipulääkkeiden (NSAID). Se toimii estämällä toimintaa ainetta kehossa syklo-oksygenaasi.

Runkosarja oksigenaasia on mukana tuotannon eri kemikaaleja elimistöön. Näitä kutsutaan prostaglandiinien, prostasykliinejä ja tromboksaanisynteesiin. Estämällä toimintaa cylo-oksigenaasia aspiriini estää tuotannon näistä kemikaaleista.

Aspiriini estää verisolujen, verihiutaleiden tuottamasta tromboksaanisynteesiin. Tromboksaani on yksi kemikaaleja, jotka aiheuttavat verihiutaleiden kasata yhteen ja aloittaa prosessi veren hyytymistä. Lopetettu tuotannosta vähentää todennäköisyyttä veritulppien muodostumista veressä.

Veritulppa, joka muodostaa sisällä verisuonia tunnetaan tromboosin ja voi olla vaarallinen, koska se voi aiheuttaa tukoksen, joka katkaisee verenkiertoa elin. Tukos valtimoissa toimittaa verta sydämeen tai aivoihin voi aiheuttaa sydänkohtauksen tai aivohalvauksen.

Verihyytymiä ja tukoksia johtuvat lähinnä rakentaa ateroskleroosin sisäpuolella verisuonia. Ateroskleroosi on rakentaa kolesteroli ja rasvasolujen että kaventaa verisuonia ja tekee niiden sisätilojen karkea ja kuoppainen. Tämä vaikeuttaa veren virrata aluksia, ja lisää todennäköisyyttä veritulppien muodostumista aluksia. Ihmiset, joilla on angina pectoris, tai jotka ovat jo kärsineet sydänkohtaus tai aivohalvaus, ovat vaarassa ottaa toisen takia ateroskleroosin valtimoissa. Pieni annos aspiriinia käytetään alentamaan riskiä tämän.

Suuria annoksia aspiriinia (300 mg ja yli) myös estää prostaglandiinien tuotantoa. Prostaglandiinien tuotetaan vastauksena vamman tai tiettyjen sairauksien ja muuten mennä aiheuttaa kipua, turvotusta ja tulehdusta. Korkea aspiriinia Siksi käytetään lievittää kipua ja tulehdusta. Katso tiedotteista liittyy lopussa tämän artikkelin lisätietoja tästä aspiriinin käyttö.

Aspiriini käytetään myös hätätilanteessa saada sydänkohtaus. Jokainen, joka on oireita sydänkohtaus (rintakipu, mahdollisesti säteilee kohti käsivarteen tai kaulaan, hengenahdistus) tulee ottaa yksi 300 mg aspiriinia tabletti mahdollisimman pian, sillä tämä on osoitettu lisäävän mahdollisuuksia selvitä sydänkohtaus. Tämä johtuu siitä, että aspiriini estää veren hyytymistä, joka estää veren saanti sydämeen kasvamasta mitään isompaa. Tabletti voidaan murskata kielen alle nopeuttaa imeytymistä verenkiertoon, koska alue kielen alle, on erittäin runsaasti verisuonia.

Mihin sitä käytetään?

 • Estää veritulppien verisuonia ja siten vähentää riskiä sydänkohtaus ja aivohalvaus, esimerkiksi ihmisiä, joilla angina, tai ihmisiä, joilla on jo ollut sydänkohtaus, sydämen ohitusleikkaus, aivohalvaus tai ohimenevä aivoverenkiertohäiriö (TIA).

Varoitus!

 • Sinun tulee neuvotella lääkärin kanssa, jos olet harkitsee aspiriinia vähentää riskiä sairastua aivohalvauksen tai sydänkohtauksen, varmista, että se olisi sopiva asia voit tehdä. Aspiriini voi todella lisätä riskiä erityisesti aivohalvauksen tietyillä ihmisillä, ja se voi olla myös haittavaikutuksia, jotka ovat suuremmat kuin sen mahdolliset hyödyt joillekin ihmisille.
 • Alle 16-vuotiaiden ei pidä käyttää aspiriinia, ellei siitä lääkärin. Tämä johtuu siitä, että aspiriinin käyttö lapsilla on liittynyt harvinainen sairaus nimeltä reye oireyhtymä. Tämä ehto vaikuttaa aivoihin ja maksaan ja vaikka erittäin harvinaisia, voi olla kohtalokas. Syyt reye oireyhtymän ei täysin tunneta, mutta aspiriinin käyttö hoitoon kuume lapsilla, joilla virus on ollut mukana. On monia parasetamolia ja ibuprofeenia tuotteita ei liittynyt Reyen oireyhtymä saatavilla kivun ja kuumeen tässä ikäryhmässä. Lisää ohjeita puhua apteekkiin.

Käytä varoen

Ei saa käyttää

 • Alle 16-vuotiaita, ellei lääkärin määräämät (katso yllä oleva varoitus).
 • Verenvuotohäiriö kuten hemofilia.
 • Mahahaava tai historiaan.
 • Ihmiset, joille asetyylisalisyylihappo tai muut tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, aiheuttaa allergisia reaktioita, kuten astmakohtauksia, kutiava ihottuma (nokkosihottuma), nenän tulehdus (nuha) tai huulten, kielen ja kurkun turpoaminen (angioedeema).
 • Viimeisen raskauskolmanneksen aikana.
 • Imetys.

Tätä lääkettä ei saa käyttää, jos olet allerginen jollekin tai sen ainesosia. Kerro lääkärillesi tai apteekkiin, jos olet aiemmin kokenut tällaista allergia.
Jos sinusta tuntuu, olet saanut allergisen reaktion, lopeta tämän lääkkeen käyttö ja kerro heti lääkärillesi tai apteekkiin.

Raskaus ja imetys

Tiettyjä lääkkeitä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Muitakin lääkkeitä voidaan turvallisesti käyttää raskauden tai imetyksen tarjoaa hyöty äidille ole suurempi kuin riski sikiölle. Kerro aina lääkärillesi, jos olet raskaana tai suunnittelet raskautta, ennen minkään lääkkeen käyttöä.

 • Tämä lääke tulisi välttää kolmannen raskauskolmanneksen, koska se voi vaikuttaa kasvuun ja kehitykseen sikiön tai haitallisia vaikutuksia sikiön kudoksiin. Hakeudu lääkäriin lääkäriltä ennen lääkkeen käyttöä missään vaiheessa raskautta.
 • Merkittäviä määriä lääkettä voi kulkeutua rintamaitoon. Sitä ei pidä käyttää imettäville äideille, koska se voi olla haitallista imeväiseen. Hakeudu lääkäriin lääkäriltä.

Varoitusmerkinnöistä

 • Tämä lääkitys on nieltävä kokonaisina, eikä niitä saa pureskella.
 • Älä ota ruoansulatushäiriöt korjaustoimenpiteitä samaan aikaan päivästä kuin tätä lääkitystä.
 • Tämä lääkitys sisältää aspiriinia.

Sivuvaikutukset

Lääkkeet ja niiden mahdolliset haittavaikutukset voivat vaikuttaa yksittäisten ihmisten eri tavoin. Seuraavassa on joitakin sivuvaikutuksia, joiden tiedetään liittyvän tätä lääkettä. Vain koska sivuvaikutus tässä sanotaan ei tarkoita, että kaikki ihmiset käyttävät tätä lääkettä kokevat, että tai sivuvaikutus.

 • Ruoansulatushäiriöt (dyspepsia).
 • Mahalaukun tai suolen epämukavuutta.
 • Astman pahenemista.
 • Allergiset reaktiot, kuten ihottuma, huulten, kielen ja kurkun turpoaminen (angioedeema) tai hengitysteiden ahtautuminen (bronkospasmi).
 • Haavaumia tai verenvuotoa mahalaukussa tai suolistossa.

Yllä mainittuja haittavaikutuksia ei välttämättä ole kaikkia haittavaikutuksia raportoitu lääkkeen valmistaja.
Lisätietoja muista mahdollisista riskeistä tätä lääkettä, lue tiedot lääkkeen kanssa tai ota yhteys lääkäriin tai apteekkiin.

Miten tämä lääke vaikuttaa muiden lääkkeiden?

Jos käytät muita lääkkeitä kannattaa tarkistaa apteekissa, ennen kuin otat tätä haluttiin varmistaa, että yhdistelmä on turvallinen.

Ihmiset ottaen antikoagulantti estävät lääkkeet veren hyytymistä, esim. varfariini, ei aspiriinia lievittää kipua tai tulehdusta. Tämä johtuu siitä, että suuremmat annokset aspiriinia käytetään kivun helpotus voi ärsyttää mahan limakalvon, sekä lisätään varfariinin, jotka molemmat lisäävät todennäköisyyttä verenvuotoa. Pienempiä annoksia aspiriinia käytetään verenohennuslääkkeitä vaikutus ovat turvallisempia, mutta tulisi käyttää vain ottaneille henkilöille kuten varfariini on lääkärin.

Ei voi olla suurentunut verenvuodon riski, jos aspiriini on otettu muiden "verenohennuslääkkeitä" (verihiutaleiden) lääkkeet kuten klopidogreeli tai dipyridamolin.

Aspiriini vähentää nopeutta, jolla elimistö voi poistaa lääke metotreksaatti. Kaksi ei yleensä tule käyttää yhdessä.

On lisääntynyt haittavaikutusten riski, jos aspiriini on yhdessä muiden steroideihin kuulumattomien tulehduskipulääkkeiden (NSAID), kuten ibuprofeeni, diklofenaakki, indometasiini. Tästä syystä aspiriini ei pitäisi ottaa muiden NSAID. Matala-annos aspiriinia käyttää anti-veren hyytymistä varten on poikkeus, vaan tulisi käyttää vain muiden NSAID Ohjetaulun lääkäri.

Ei voi olla suurentunut verenvuodon tai haavaumia mahalaukussa tai suolistossa, jos aspiriini otetaan kortikosteroidien, esim. prednisoloni, deksametasoni.

Ei voi olla lisääntynyt riski haittavaikutuksia, jos aspiriini on otettu asetatsoliamidi.

Nu-tiivisteet tabletit on erityinen "enteropäällyste", joka on suunniteltu pysäyttämään aspiriinia ärsyttää mahassa. Antasideja (ruoansulatushäiriöt korjaustoimenpiteet) ei tule ottaa samaan aikaan päivästä kuin Nu-tiivisteet tabletteja, koska ne mahdollistavat tämän erityisen takki liueta ja siten lopettaa sen suojella vatsaan.

Muita lääkkeitä, jotka sisältävät samaa vaikuttavaa ainetta

Angettes 75 Aspro selkeä Caprin (300 mg)
Caprin (75mg) Disprin Disprin suoraan
Suurin vahvuus aspro selkeä Micropirin Nu-tiivisteet (300mg)

Aspiriinitabletteja, hajoavat tabletit, suolisto-tabletteja ja peräpuikkoja saa myös ilman tuotemerkin, eli sillä geneerinen lääke.