Ectena

Aspro selkeä (aspiriini)


Pääasiallinen käyttötapa Vaikuttava aine Valmistaja
Lievää tai kohtalaista kipua Aspiriini (asetyylisalisyylihappo) Roche Consumer Health

Miten se toimii?

Aspro selvää, pore-tabletit sisältävät vaikuttavana aineena asetyylisalisyylihappoa, joka tunnetaan myös aspiriinia. (Huom. Aspiriini on saatavana myös ilman tuotemerkin, eli sillä geneerinen lääke.)

Aspiriini kuuluu lääkeryhmään steroideihin kuulumattomien tulehduskipulääkkeiden (NSAID). Se toimii estämällä toimintaa ainetta kehossa syklo-oksygenaasi.

Runkosarja oksigenaasia on mukana tuotannon eri kemikaaleja elimistöön. Näitä kutsutaan prostaglandiinien, prostasykliinejä ja tromboksaanisynteesiin. Estämällä toimintaa cylo-oksigenaasia aspiriini estää tuotannon näistä kemikaaleista.

Suuria annoksia aspiriinia (300 mg ja yli) estää prostaglandiinien tuotantoa. Prostaglandiinien tuotetaan vastauksena vamman tai tiettyjen sairauksien ja muuten mennä aiheuttaa kipua, turvotusta ja tulehdusta. Siksi 300mg annos aspiriinia nähdään kipua lievittävää annosta. Aspro selkeä tabletit sisältävät 300 mg aspiriinia ja voidaan lievittää kipua ja tulehdusta.

Aspiriini pieninä annoksina, esim. 75-100mg, ei ole tätä vaikutusta ja on sen sijaan anti-hyytymistä tai verenohennuslääkettä. Pieniä annoksia aspiriinia estää tuotannon tromboksaanin veren verihiutaleiden määrän vähenemisen. Tromboksaani on yksi kemikaaleja, jotka aiheuttavat verihiutaleiden kasata yhteen ja alkaa hyytymistä prosessi. Lopetettu tuotannon vuoksi vähentää todennäköisyyttä veritulppien muodostumista verta. Veritulppien veressä voi aiheuttaa sydänkohtauksen tai aivohalvauksen, ja pieni annos aspiriinia vuoksi käytetään estämään tätä ihmisille, jotka ovat vaarassa. Katso tiedotteista liittyy lopussa tämän artikkelin lisätietoja tästä aspiriinin käyttö.

Aspiriini käytetään myös hätätilanteessa saada sydänkohtaus. Jokainen, joka on oireita sydänkohtaus (rintakipu, mahdollisesti säteilee kohti käsivarteen tai kaulaan, hengenahdistus) tulee ottaa yksi 300 mg aspiriinia tabletti mahdollisimman pian, sillä tämä on osoitettu lisäävän mahdollisuuksia selvitä sydänkohtaus. Tämä johtuu siitä, että aspiriini estää veren hyytymistä, joka estää veren saanti sydämeen kasvamasta mitään isompaa. Tabletti voidaan murskata kielen alle nopeuttaa imeytymistä verenkiertoon, koska alue kielen alle, on erittäin runsaasti verisuonia.

Mihin sitä käytetään?

 • Lievää tai kohtalaista kipua kuten päänsärky, migreeni, hermosärky, hammassärky, kurkkukipu, kauden kipua.
 • Lievittää särkyjä, kipuja ja kuumetta liittyvät vilustuminen ja flunssa.
 • Lievittää kipua ja tulehdusta nyrjähdyksiä ja venähdyksiä, reumaattiset kipu, iskias, selkäkipu, fibrositis, lihaksikas kivut ja säryt, nivelten turvotus ja jäykkyys.
 • Selviytymisen parantamiseksi hätätilanteissa ja sydänkohtaus.

Varoitus!

 • Alle 16-vuotiaiden ei pidä käyttää aspiriinia, ellei siitä lääkärin. Tämä johtuu siitä, että aspiriinin käyttö lapsilla on liittynyt harvinainen sairaus nimeltä reye oireyhtymä. Tämä ehto vaikuttaa aivoihin ja maksaan ja vaikka erittäin harvinaisia, voi olla kohtalokas. Syyt reye oireyhtymän ei täysin tunneta, mutta aspiriinin käyttö hoitoon kuume lapsilla, joilla virus on ollut mukana. On monia parasetamolia ja ibuprofeenia tuotteita ei liittynyt Reyen oireyhtymä saatavilla kivun ja kuumeen tässä ikäryhmässä. Lisää ohjeita puhua apteekkiin.
 • Älä ylitä suositeltua annosta tätä lääkettä, joka mainitaan tuotteen pakkauksessa tai tiedotteen lääkkeen mukana.

Käytä varoen

Ei saa käyttää

 • Lapset ja nuoret alle 16-vuotiaat, paitsi jos on lääkärin (katso yllä oleva varoitus).
 • Verenvuotohäiriö kuten hemofilia.
 • Kihti.
 • Ihmiset, joille asetyylisalisyylihappo tai muut tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, aiheuttaa allergisia reaktioita, kuten astmakohtauksia, kutiava ihottuma (nokkosihottuma), nenän tulehdus (nuha) tai huulten, kielen ja kurkun turpoaminen (angioedeema).
 • Mahahaava tai historiaan.
 • Viimeisen raskauskolmanneksen aikana.
 • Imetys.

Tätä lääkettä ei saa käyttää, jos olet allerginen jollekin tai sen ainesosia. Kerro lääkärillesi tai apteekkiin, jos olet aiemmin kokenut tällaista allergia.
Jos sinusta tuntuu, olet saanut allergisen reaktion, lopeta tämän lääkkeen käyttö ja kerro heti lääkärillesi tai apteekkiin.

Raskaus ja imetys

Tiettyjä lääkkeitä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Muitakin lääkkeitä voidaan turvallisesti käyttää raskauden tai imetyksen tarjoaa hyöty äidille ole suurempi kuin riski sikiölle. Kerro aina lääkärillesi, jos olet raskaana tai suunnittelet raskautta, ennen minkään lääkkeen käyttöä.

 • Tämä lääke tulisi välttää kolmannen raskauskolmanneksen, koska se voi vaikuttaa kasvuun ja kehitykseen sikiön tai haitallisia vaikutuksia sikiön kudoksiin. Hakeudu lääkäriin lääkäriltä ennen lääkkeen käyttöä missään vaiheessa raskautta.
 • Merkittäviä määriä lääkettä voi kulkeutua rintamaitoon. Sitä ei pidä käyttää imettäville äideille, koska se voi olla haitallista imeväiseen. Hakeudu lääkäriin lääkäriltä.

Varoitusmerkinnöistä

 • Liuota tai sekoita tätä lääkitystä vedellä ennen.
 • Ota tämä lääkitys tai ruoan jälkeen.
 • Tämä lääkitys sisältää aspiriinia.

Sivuvaikutukset

Lääkkeet ja niiden mahdolliset haittavaikutukset voivat vaikuttaa yksittäisten ihmisten eri tavoin. Seuraavassa on joitakin sivuvaikutuksia, joiden tiedetään liittyvän tätä lääkettä. Vain koska sivuvaikutus tässä sanotaan ei tarkoita, että kaikki ihmiset käyttävät tätä lääkettä kokevat, että tai sivuvaikutus.

 • Ruoansulatushäiriöt (dyspepsia).
 • Pahoinvointi.
 • Mahalaukun tai suolen epämukavuutta.
 • Tunne soittoäänen tai muita soiminen (tinnitus).
 • Astman pahenemista.
 • Allergiset reaktiot, kuten ihottuma, huulten, kielen ja kurkun turpoaminen (angioedeema) tai hengitysteiden ahtautuminen (bronkospasmi).
 • Lisääntynyt verenvuoto aikaa.
 • Haavaumia tai verenvuotoa mahalaukussa tai suolistossa.
 • Veren häiriöt.

Yllä mainittuja haittavaikutuksia ei välttämättä ole kaikkia haittavaikutuksia raportoitu lääkkeen valmistaja.
Lisätietoja muista mahdollisista riskeistä tätä lääkettä, lue tiedot lääkkeen kanssa tai ota yhteys lääkäriin tai apteekkiin.

Miten tämä lääke vaikuttaa muiden lääkkeiden?

Jos käytät muita lääkkeitä kannattaa tarkistaa apteekissa, ennen kuin otat tätä haluttiin varmistaa, että yhdistelmä on turvallinen.

Ihmiset ottaen antikoagulantti estävät lääkkeet veren hyytymistä, esim. varfariini, ei aspiriinia lievittää kipua tai tulehdusta. Tämä johtuu siitä, että suuremmat annokset aspiriinia käytetään kivun helpotus voi ärsyttää mahan limakalvon, sekä lisätään varfariinin, jotka molemmat lisäävät todennäköisyyttä verenvuotoa. Pienempiä annoksia aspiriinia käytetään verenohennuslääkkeitä vaikutus ovat turvallisempia, mutta tulisi käyttää vain ottaneille henkilöille kuten varfariini on lääkärin.

Ei voi olla suurentunut verenvuodon riski, jos aspiriini on otettu muiden "verenohennuslääkkeitä" (verihiutaleiden) lääkkeet kuten klopidogreeli tai dipyridamolin.

Aspiriini vähentää nopeutta, jolla elimistö voi poistaa lääke metotreksaatti. Kaksi ei yleensä tule käyttää yhdessä.

On lisääntynyt haittavaikutusten riski, jos aspiriini on yhdessä muiden steroideihin kuulumattomien tulehduskipulääkkeiden (NSAID), kuten ibuprofeeni, diklofenaakki, indometasiini. Tästä syystä aspiriini ei pitäisi ottaa muiden NSAID. Matala-annos aspiriinia käyttää anti-veren hyytymistä varten on poikkeus, vaan tulisi käyttää vain muiden NSAID Ohjetaulun lääkäri.

Ei voi olla suurentunut verenvuodon tai haavaumia mahalaukussa tai suolistossa, jos aspiriini otetaan kortikosteroidien, esim. prednisoloni, deksametasoni.

Ei voi olla lisääntynyt riski haittavaikutuksia, jos aspiriini on otettu asetatsoliamidi.

Muita lääkkeitä, jotka sisältävät samaa vaikuttavaa ainetta

Angettes 75 Caprin (300 mg) Caprin (75mg)
Disprin Disprin suoraan Suurin vahvuus aspro selkeä
Micropirin Nu-tiivisteet aspiriinia (300 mg) Nu-tiivisteet aspiriinia (75mg)

Aspiriinitabletteja, hajoavat tabletit, suolisto-tabletteja ja peräpuikkoja saa myös ilman tuotemerkin, eli sillä geneerinen lääke.