Ectena

Kemiallinen tehdas

Sytytetty savuke on kuin kemiallinen tehdas, vapauttaen myrkyllisiä kaasuja keuhkoihin ja ilmaa. Vain tupakkayhtiöt tietää tarkalleen, mitä menee jokaisen savukkeen, ja vain osa näistä tiedoista on saatavilla.

Kemiallinen tehdas. miten nämä aineet haittaa terveydelle?
Kemiallinen tehdas. Miten näitä ainesosia haittaa terveydelle?

Tämä tarkoittaa tutkimus on edelleen käynnissä määrittää tarkasti mitä menee savukkeen. Tähän mennessä yli 4000 eri aineiden on todettu tupakansavun. Noin puolet näistä aineista löytyy tupakka itse, loput tuotetaan tupakan palovammoja.

Tutkimukset ovat käynnissä, mitkä lisäaineet ja ainesosat tupakansavussa ovat haitallisia. Esimerkiksi terveysviranomaisten Kanadassa ovat tuottaneet luettelo 44 ainetta ne katsovat olevan erityisen haitallisia:

 • ammoniakki
 • hiilimonoksidi
 • nikotiini
 • typpioksidin
 • syaanivetyä
 • elohopea
 • tervaa *
 • myrkyllisiä hivenainemetalleja (nikkeli *, lyijy, kadmium *, kromi *, arseeni * ja seleeni)
 • tupakka-nitrosamiinien (TSNAs): N-nitrosonornicotine *, nikotiini-johdettu nitrosamino ketoni (NNK) *, N-nitrosoanatabine * ja N-nitrosoanabasine *.
 • aromaattisia amiineja: 1-aminonapthalene, 2-aminonapthalene, 3 aminobifenyylin ja 4-aminobifenyyliä *
 • bentso [a] pyreeniä *
 • haihtuvien karbonyylit (formaldehydi *, asetaldehydi *, asetonia, akroleiini, propionaldehydi, krotonaldehydi, metyylietyyliketoni ja butyraidehyde)
 • 10 valitun perus semi-haihtuvat pyridiiniseoksella ja kino
 • 11 fenoliset yhdisteet: hydrokinoni, resorsinoli, katekoli, fenoli, m + p-kresoli ja o-kresoli
 • 13 valitun haihtuvat aineet: 1,3-butadieeni *, isopreenin, akrylonitriili *, bentseeni *, tolueenia ja styreeniä.

* Syöpää (syöpää aiheuttavat)

Miten näitä ainesosia haittaa terveydelle?

Tupakka-nitrosamiinien (TSNAs) ja terva ovat erityisen syöpää, kun taas hiilimonoksidi vähentää hapen määrää veressä. Tämä tarkoittaa sitä, sydämesi on työskenneltävä kovemmin pumppaamaan verta ympäri kehoa, Pulssin verenpainetta, ja voi johtaa hengenahdistus.

Sen lisäksi, että syöpää, tervaa tiivistyy ruskea tahmeaa ainetta, että talletukset keuhkoihin, kuljettaa monia muita haitallisia kemikaaleja savusta prosessissa. Terva tukkii pienet karvat (värekarvojen) että suojella ja puhdistaa keuhkoja.

Nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, mikä vaikeuttaa lopettaa tupakointi ja välttää sairauksia se aiheuttaa. Vaikka edessä amputaatio, jos he eivät lopeta, jotkut tupakoitsijat voi luopua.

Jotkut tutkimukset sanovat ammoniakkia tekee nikotiini enemmän riippuvuutta lisäämällä nikotiini höyry savuke antaa suuremman "potkia".

Tupakkateollisuus on syytetty ammoniakin lisäämisen savukkeita, mutta tämä on tehty paljon erimielisyyttä, koska luonnollinen ammoniakkipitoisuus eri tupakan tyypit eroaa, ja ammoniakki on myös sivutuotteena, kun savuketta poltetaan.

 • Formaldehydi voi aiheuttaa syöpää ja vahingoittaa ihoa, keuhkot, vatsa ja suoli.
 • Syaanivety on yksi myrkyllisten kemikaalien tupakansavun. Se voi aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia, huimausta ja oksentelua.
 • Bentseeni voi aiheuttaa syöpää, erityisesti leukemiaa.
 • Kadmium voi aiheuttaa aivojen, munuais-ja maksavaurioita.
 • Lyijy voi vahingoittaa aivojen, munuaisten ja punasoluja.

Miksi lisäaineita käytetään?

Lisäaineita käytetään eri tarkoituksiin. Esimerkiksi imukykyinen ainetta, kuten glyserolia lisätään estämään tupakkaa murenevan.

Eri suoloja lisättiin, jotta saatiin savuke, vaikka palo-laatua, ja lisäaineita käytetään paperi. Makuja joita käytetään antamaan savukemerkin erityisen maun.

Mentolia ja eugenolia (neilikka) lisätään, koska he toimivat kipua vähennysventtiilillä on limakalvojen kurkun, mikä tupakansavun vähemmän ärsyttävää. Erilaisia ​​makuja lisättiin, jotta saatiin parempi maku, esimerkiksi kaakao, lakritsi ja sokeria.

Savu haittaa tupakoimattomille

Vaikka kaikki tupakansavu on haitallista terveydelle, on olemassa kahdenlaisia ​​savua.

Savua hengittää kutsutaan pääsavun, savu savuke kärjen välillä suihketta kutsutaan sivuvirtaussavua.

Mainstream ja sivuvirtaussavua on erilaiset kemialliset koostumukset: sivuvirtaussavusta sisältää suurempaa haitallisia aineita. Lähes 85 prosenttia huoneen savusta on sivuvirtaussavusta.

Koska tupakoitsijat altistuvat molempia savua, tämä ei tarkoita, että passiivinen tupakointi on vaarallista. Mutta tupakoi joka asuu savuisessa ympäristössä on nikotiinipitoisuuden veressä niin suuri kuin kohtalainen tupakoitsija, eli 10 päivässä.

Onko kaikki tupakka yhtä vaarallisia?

Tupakka on yleensä jaettu kahteen ryhmään: "savuton" tupakka, kuten nuuska-ja purutupakkaa ja "tupakointi" tupakka, joka sisältää savukkeita, piipputupakkaa, sikarien ja sikarit. Kaikki nämä tuotteet aiheuta riippuvuutta ovat haitallisia terveydelle.

"Lievä" merkit

Vuoden 2003 syyskuusta lähtien termejä kuten "mieto", "kevyt" ja "erittäin kevyt" on kielletty.

Tämä johtuu siitä, että ero näiden merkkien ja tavallisia savukkeita on riippuvainen suodattimen yksin, joka käyttää mikroskooppisia ilmareikiä: "kevyempi" savukkeen, sitä enemmän reikiä se on vetämiseksi sisään ilmaa, joka ohenee, ja jäähdyttää savua.

Kuitenkin, ohennetaan savu sisältää vähemmän nikotiinia. Tupakoitsijat voivat tietämättään tai muuten ratkaista "ongelma" alennetun nikotiinin joko vetämällä kovemmin savukkeen tai tarttumalla suodattimen ja estää reikiä.

Tutkimus on osoittanut, että toisin numerot paketti, tupakoitsijat "mieto" tuotemerkit ovat todennäköisesti hengittää niin paljon tervaa ja nikotiinia kuin tupakoitsijat tavallisia savukkeita. Ja koska sama sekoitus tupakkaa käytetään, voit ottaa niin monta syöpää aiheuttavia aineita.

Sikarien ja piippujen

Suuri sikarin voi olla 400 kertaa enemmän nikotiinia kuin savuke. Kuitenkin sikarien polttajat vain hengittää pieni osa tätä, ja se on nopeasti hajoavat.

Koska sikarin ja piipun polttajat jotka eivät ole koskaan polttaneet savukkeita eivät yleensä hengittää, ne altistuvat pienempiä tervan ja muiden haitallisten aineiden tupakkaa.

Vaikka tämä tarkoittaa pienempi riski tupakointiin liittyvien sairauksien kuin savukkeiden polttajat on vielä terveysvaikutukset.

Riippumatta siitä, kuinka vähän hengittää, suussa ja nielussa ovat alttiina savulle, joka liukenee salvia ja niellään. Joten sikarin ja piipun polttajat on varauduttava syöpiä suun, nielun ja ruokatorven.

Sikarin ja piipun polttajat on myös lisääntynyt riski sairastua keuhkosyöpään.

Tämä on osittain toistuva altistuminen sivuvirtaussavua, joka on suurempi päässä sikareita kuin savukkeet, ja nostaa jopa ei-tupakoitsijan riski sairastua keuhkosyöpään 20 prosenttia. Sikari savu sisältää myös korkeampi syöpää aiheuttavia TSNAs ja tervaa.

Kaikissa tapauksissa riski tupakointiin liittyviä sairauksia on huomattavasti suurempi, jos putki ja sikarien polttajat ovat ex-tupakoitsijoita savukkeiden.

Nuuska ja purutupakkaa

Nuuska ja purutupakkaa ei laajalti käytössä Euroopassa, mutta ovat suhteellisen yleisiä Manner-Euroopassa. Kuivatut nuuska hengitetään nenän kautta ja kosteaa nuuskaa väliin on sijoitettu huulen ja ikenen.

Savuton tupakka tuotteet eivät sisällä tervaa, mutta on korkea nikotiinipitoisuuden - 10 kertaa niin paljon kuin savukkeet. Koska nikotiini aiheuttaa riippuvuutta, näiden tuotteiden käyttäjille vaikeampi lopettaa.

Vaikka savuton tupakka ei aiheuta keuhkovaurioita, syöpää aiheuttavia aineita, tuotetaan sen valmistuksessa lisäävät suun ja nielun syöpä. Savuton tupakka lisää myös iensairauksien riskiä, ​​ja värjää ja naarmuja hampaat.