Ectena

Munuaisten vajaatoiminta (munuaisten vajaatoiminta uraemia tai atsotemiaan)

Mikä on munuaisten vajaatoiminta?

Jos munuaisten toiminta epäonnistuu, kuona kertyä vereen ja elimistöön.

Munuaisten on, muun muassa, päästä eroon jätteistä tuotteita, jotka syntyvät kehon aineenvaihduntaa.

Yksi suurimmista sivutuotteiden aineenvaihdunnan proteiinia (lihas) on urea. Munuaiset poistaa kuona uuttamalla ne verestä ja lähettää niitä pitkin virtsajohdin ja virtsarakon, josta ne erittyy virtsaan.

Jos munuaisten toiminta epäonnistuu, kuona kertyä vereen ja elimistöön. Termi tälle kertyminen on atsotemiaan.

Hyvin lievä tasoilla atsotemiaan voi antaa vähän tai ei lainkaan oireita, mutta jos munuaisten vajaatoiminta jatkuu sitten oireet alkavat näkyä.

Jos munuaisten (tai munuaisten) epäonnistuminen on riittävä aiheuttamaan oireita, sitä kutsutaan uremia.

Term katsella

Hyvin lievä tasoilla atsotemiaan voi antaa vähän tai ei lainkaan oireita, mutta jos munuaisten vajaatoiminta jatkuu sitten oireet alkavat näkyä.

Jos munuaisten (tai munuaisten) epäonnistuminen on riittävä aiheuttamaan oireita, sitä kutsutaan uremia.

Mikä aiheuttaa munuaisten vajaatoiminta?

Munuaisten vajaatoiminta voi tapahtua nopeasti - yli päivän, viikon tai kuukauden (akuutti munuaisten vajaatoiminta) tai hitaasti vuosia (krooninen munuaisten vajaatoiminta).

Akuutti munuaisten vajaatoiminta

Tämä voi tapahtua jokin vakava sairaus tai toiminnasta, erityisesti mutkistaa vakava infektio. Akuutti munuaisten vammoja on yhteinen vaikuttavat noin 20 prosenttia niistä otettu sairaalaan akuutti tila. Jos verenkierto munuaisiin vähenee huomattavasti verenhukka, verenpaineen lasku, vakava nestehukka tai puute suolaa, sitten munuaiset voivat vahingoittua. Jos tämä ongelma kestää tarpeeksi kauan voi olla pysyviä vaurioita munuaiskudoksesta.

Äkillinen tukos tyhjennys virtsaa munuaiset voivat aiheuttaa vahinkoa. Munuaiskivien on mahdollinen syy tähän. Akuutti munuaisvaurio voi esiintyä harvinainen haittavaikutus joidenkin lääkkeiden ja muiden harvinaisten sairauksien hoidossa.

Akuutti munuaisvaurio voi esiintyä harvinainen haittavaikutus joidenkin lääkkeiden ja muiden harvinaisten sairauksien hoidossa.

Krooninen munuaisten vajaatoiminta

On olemassa monia syitä krooninen munuaisten vajaatoiminta, mukaan lukien tulehdukselliset vaikuttavat munuaiskudoksesta, kuten komplikaatio pitkäaikainen diabetes (sokeritauti), krooninen tukos tyhjene munuaisten ja seurauksena tiettyjen perinnöllisten sairauksien, kuten polykystinen munuaissairaus.

Usein syynä on tapahtunut monta vuotta aikaisemmin ja ei voida tunnistaa.

Mitkä ovat oireet?

Akuutti munuaisten vajaatoiminta

Tässä oireet ovat pitkälti samat kuin tila ja aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa, kuten esimerkiksi:

 • verenhukka, aiheuttaa verenpaineen lasku
 • oksentelu ja ripuli, haihtuu vettä
 • ruhjevammoja. Jos suuria määriä lihas ovat vahingoittuneet on myrkyllisten proteiinin aineita, jotka ovat haitallisia munuaiset
 • Äkillinen tukos virtsanlaskulaite.

Krooninen munuaisten vajaatoiminta

Vahingoittaa munuaisia ​​on yleensä "hiljaa" eikä huomannut varhaisessa vaiheessa.

Se voi paljastua sattumalta alkaen veri -tai virtsakoe tehty muista syistä. Korkea verenpaine esiintyy hyvin yleisesti sen kanssa.

Oireet ovat melko harvinaisia, ellei munuaisten vajaatoiminta on edistynyt, kun jokin seuraavista voi olla läsnä:

 • väsymys
 • kutina
 • ruokahaluttomuus
 • pahoinvointia ja oksentelua
 • hengästys
 • nesteen kertymistä, näytetään nilkkojen turvotus (edeema)
 • heikkous.

Miten on munuaisten vajaatoiminta hoidetaan?

Akuutti munuaisten vajaatoiminta

Suurin syy akuutti munuaisten vajaatoiminta voidaan hoitaa ja munuaisten toiminta palaa normaaliksi ajan. Korvaaminen munuaisten toiminta dialyysin (keinomunuaisella) voi olla tarpeen, kunnes munuaisten toiminta on palannut.

Krooninen munuaisten vajaatoiminta

Krooninen munuaissairaus (CKD) on usein peruuttamaton ja jos laaja, munuaiset voi lopulta epäonnistua kokonaan.

Krooninen munuaisten vajaatoiminta on vakava tila, joka kaipaa kiireellistä huomiota, kun se on diagnosoitu.

CKD vaikuttaa 35 prosenttia yli 65-vuotiasta. On ennustettu, että 31 prosenttia tapauksista kaikista ihmisistä, jotka ovat CKD jää diagnosoimatta.

Nämä ihmiset on tunnistettu aikaisemmin ja annetaan tukea ja hoitoa he tarvitsevat. CKD voi edetä tarvetta munuaisensiirto tai elinikäinen dialyysihoitoa.

Krooninen munuaissairaus (CKD) on kehon riskitekijä sydän-ja verisuonitautien, joka on myös palautuva tai ehkäistävissä alkuvaiheessa, mutta voi vaatia enemmän hoitoa.

05 maaliskuuta 2013 Department of Health julkaisi Sydän-ja verisuonitautien Outcomes strategian "Työn tuloksia ihmisille tai sydän-ja verisuonitautien".

Varovaisten arvioiden mukaan ohjelma on potentiaalia, esimerkiksi estää yli 4000 ihmistä vuodessa sairastua tyypin 2 diabetekseen ja todeta ainakin 20000 tapauksia diabetes tai munuaissairaus vuosittain.

Joskus se voi olla mahdollista tunnistaa ja hoitaa syy munuaisten vajaatoiminta itse. Yleisemmin hoidon on oltava epäspesifinen. Kaikissa tapauksissa, huolellinen verenpaine on erittäin tärkeää hidastaa etenemistä munuaisten vajaatoiminta. Yksi tai useampi lääkkeet alentavat verenpainetta voidaan antaa.

Ruokavalion muutokset voivat olla tarpeen, ja muun muassa vähentää suolan saantia, välttää elintarvikkeita, jotka sisältävät runsaasti kaliumia ja vähentää proteiinin määrä ja fosfaatin ruokavaliossa.

Anemia yleisesti johtuu krooninen munuaisten vajaatoiminta, mutta voidaan helposti hoidettu injektiot erytropoietiinihormonia, kuten epoetiini alfa (Eprex) tai beeta (NeoRecormon).

Täydentää D-vitamiinin muodossa alfakalsidoli (esim. One-Alpha) tai kalsitriolia (esim. Rocaltrol) estää luun sairaus, joka voi esiintyä krooninen munuaisten vajaatoiminta, jota kutsutaan munuaisten osteodystrophy.

Kutina on yleinen valituksen ihmisiä, joilla on munuaisten vajaatoiminta, ja antihistamiinit kuten klorfenamiini voidaan määrätä hallita tätä.

On tärkeää välttää tietyt lääkkeet, kuten steroideihin kuulumattomien tulehduskipulääkkeiden (NSAID), kuten ibuprofeeni, jotka voivat pahentaa munuaisten toiminta. Voit kysyä lääkäriltä tästä.

Dialyysi

On olemassa kaksi päätyyppiä: vatsakalvon ja hemodialyysi.

Peritoneaalidialyysi

Vatsakalvon on selvä kalvo, joka kattaa sisäelimiin vatsassa. Suorittaa dialyysi, muovi-putki on sijoitettu vatsaan ja johdettu ulos ihon pinnalle vatsan päälle (putki voidaan jättää paikalleen pitkän aikaa).

Erikoisvalmisteisia nestettä törmätä vatsa, lähti muutaman tunnin ja sitten loppuu taas pestä pois myrkyllisiä aineita kehosta.

Tämä on onnistunut hoitomuoto, että useimmat ihmiset voivat oppia tekemään itse kotona tuella munuaisten tiimin ja perheen käytäntö.

Hemodialyysi

Munuaisten vajaatoiminta (munuaisten vajaatoiminta uraemia tai atsotemiaan). Mikä on munuaisten vajaatoiminta?
Munuaisten vajaatoiminta (munuaisten vajaatoiminta uraemia tai atsotemiaan). Mikä on munuaisten vajaatoiminta?

Tämä toteutetaan johtamalla henkilön veren kautta "keinomunuaisella 'koneen, joka puhdistaa verta ja palauttaa sen letku laskimoon. Se voidaan suorittaa muutaman tunnin kuluessa, ja täytyy toistaa, keskimäärin parin päivän välein. Se tehdään erikoistunut dialyysi kiinnitettyä sairaalaan.

Jos munuaisten vajaatoiminta on peruuttamaton (nimitystä loppuvaiheen munuaisten vajaatoiminta tai ESRF), sitten pitkän aikavälin dialyysi on tarpeen. Munuaisensiirto tehdään aina kun mahdollista.

Lisätietoja:

PKD Charity. Tuki Line: 0300 111 1234.

Diabetes UK. Carelinen: 0845 120 2960

Munuainen Alliance. Yhteystiedot: 01483 724472