Ectena

Volmax tablettia (lopetettiin Euroopassa - lokakuu 2008)


Pääasiallinen käyttötapa Vaikuttava aine Valmistaja
Astma Salbutamoli Allen & Hanburys

Miten se toimii?

Volmax tabletit sisältävät vaikuttavana aineena salbutamoli, joka on eräänlainen lääketieteen kutsutaan lyhytvaikutteista beeta 2-agonisti. (Huom. Salbutamolia on saatavana myös ilman tuotemerkin, eli sillä geneerinen lääke.)

Salbutamoli toimii vaikuttamalla reseptoreihin keuhkoihin kutsutaan beeta 2-reseptoreihin. Kun salbutamoli stimuloi näiden reseptorien se aiheuttaa lihaksia hengitysteiden rentoutua. Näin hengitystiet auki.

Olosuhteissa, joissa on hengitysteiden ahtautuminen, kuten astma tai keuhkoahtaumatauti (COPD, esim. keuhkolaajentuma ja krooninen keuhkoputkentulehdus), on vaikea ilman kulkua sisään ja ulos keuhkoista. Avaamalla hengitysteihin, salbutamolia helpottaa hengittämistä.

Salbutamoli on yleisimmin suoritetaan käyttämällä inhalaattorin. Hengittämästä lääketiede mahdollistaa sen toimimaan suoraan keuhkoihin, missä sitä eniten tarvitaan. Se vähentää myös mahdollisia sivuvaikutuksia esiintyy muissa kehon osissa, kuten määrä imeytyy vereen, keuhkojen kautta, on pienempi kuin jos se otetaan suun kautta.

Salbutamolia, kun sitä käytetään inhalaattorin tunnetaan lievittää. Tämä johtuu siitä, että se toimii hyvin nopeasti lievittää astmakohtauksia, hengityksen vinkuminen, puristava tunne rinnassa tai hengenahdistusta. Salbutamoli inhalaattoria voidaan käyttää myös avata hengitystiet vähän ennen käyttäessään estää hengityksen vinkuminen.

Salbutamolista joskus määrätty otetaan suun ihmisiä, jotka eivät voi käyttää inhalaattoria hyvin. Volmax tabletit ovat "kontrolloidun vapautumisen tabletteja". Tämä tarkoittaa, että ne vapauttaa salbutamolia hitaasti yli 12 tuntia. Tabletit otetaan säännöllisesti kahdesti päivässä, joka auttaa pitämään hengitystiet auki koko ajan.

Mihin sitä käytetään?

 • Astma
 • Keuhkoahtaumatauti (COPD)

Varoitus!

 • Älä ylitä annosta salbutamolin, että lääkäri on määrännyt sinua käyttämään.
 • Jos salbutamoli tabletit eivät näytä toimivan yhtä hyvin kuin tavallisesti, tai niin kauan kuin normaalisti lievittää hengityksen vinkuminen tai puristava tunne rinnassa, ota yhteyttä lääkäriisi niin pian kuin mahdollista. Se voi olla, että astma tai COPD pahenee ja lääkäri ehkä antaa sinulle toista lääkettä.
 • Ihmiset, joilla on vaikea astma olisi oltava säännöllisiä verikokeita kaliumin määrää veressä. Tämä johtuu alhainen happipitoisuus veressä (hypoksia) ja eri astmalääkkeiden, myös tätä, voi alentaa veren kaliumpitoisuutta.

Käytä varoen

Ei saa käyttää

 • Tunnetaan herkkyys tai allergia jollekin.
 • Volmax tabletteja ei suositella alle kolmevuotiaille.

Tätä lääkettä ei saa käyttää, jos olet allerginen jollekin tai sen ainesosia. Kerro lääkärillesi tai apteekkiin, jos olet aiemmin kokenut tällaista allergia.
Jos sinusta tuntuu, olet saanut allergisen reaktion, lopeta tämän lääkkeen käyttö ja kerro heti lääkärillesi tai apteekkiin.

Raskaus ja imetys

Tiettyjä lääkkeitä ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Muitakin lääkkeitä voidaan turvallisesti käyttää raskauden tai imetyksen tarjoaa hyöty äidille ole suurempi kuin riski sikiölle. Kerro aina lääkärillesi, jos olet raskaana tai suunnittelet raskautta, ennen minkään lääkkeen käyttöä.

 • On tärkeää, että astma on hyvin hallinnassa raskaana oleville naisille. Aina kun mahdollista, astmalääkkeet olisi ottanut inhalaattorin, koska tämä minimoi lääke, joka siirtyy verenkiertoon ja läpäisee istukan. Hakeudu lääkäriin lääkäriltä.
 • Salbutamoli erittyy äidinmaitoon pieniä määriä. Tämän vaikutus rintaruokinnassa vauva on tuntematon, joten tätä lääkettä tulee käyttää varoen imettäville äideille. Yleensä salbutamoli inhalaattoria voidaan käyttää normaalisti imetyksen aikana, koska määrä lääkettä, joka erittyy äidinmaitoon käytön jälkeen inhalaattorin negligable ja todennäköisesti vahingoittaa lasta. Hakeudu lääkäriin lääkäriltä.

Varoitusmerkinnöistä

 • Tämä lääkitys on nieltävä kokonaisina, eikä niitä saa pureskella.

Sivuvaikutukset

Lääkkeet ja niiden mahdolliset haittavaikutukset voivat vaikuttaa yksittäisten ihmisten eri tavoin. Seuraavassa on joitakin sivuvaikutuksia, joiden tiedetään liittyvän tätä lääkettä. Koska haittavaikutus on todettu täällä, se ei tarkoita, että kaikki ihmiset käyttävät tätä lääkettä kokevat, että tai sivuvaikutus.

 • Vapina, yleensä käsissä (vapina)
 • Hermostunut jännitteitä
 • Päänsärky
 • Nopeampi kuin normaali sydämen syke (takykardia)
 • Tietoisuus sydämen syke (sydämentykytys)
 • Lihaskrampit
 • Alhainen veren kaliumpitoisuus (hypokalemia)

Yllä mainittuja haittavaikutuksia ei välttämättä ole kaikkia haittavaikutuksia raportoitu lääkkeen valmistaja.
Lisätietoja muista mahdollisista riskeistä tätä lääkettä, lue tiedot lääkkeen kanssa tai ota yhteys lääkäriin tai apteekkiin.

Miten tämä lääke vaikuttaa muiden lääkkeiden?

On tärkeää kertoa lääkärille tai apteekkiin, mitä lääkkeitä käytät jo, mukaan lukien itsehoitolääkkeet ja rohdosvalmisteet, ennen kuin aloitat lääkkeen käyttämisen. Samoin lääkäriltä tai apteekista neuvoa ennen minkään uusien lääkkeiden ottaen tämä, että yhdistelmä on turvallinen.

Tätä lääkettä ei saa ottaa beetasalpaajia, kuten atenololi, propranololi tai timololia. Tämä johtuu siitä, beetasalpaajia on päinvastainen toimia tätä lääkettä ja aiheuttaa hengitysteiden kapea. Tämä voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia astmaatikoille tai COPD. Tämä ongelma on joskus nähty sisältävillä silmätipoilla beetasalpaajia, esim. käytetään glaukooman.

Salbutamoli voi mahdollisesti aiheuttaa vakavia lasku kaliumpitoisuus veressä (hypokalemia), jotka voivat aiheuttaa haitallisia vaikutuksia. Tämä vaikutus voidaan lisätä seuraavia lääkkeitä, jotka voivat myös alentaa veren kaliumpitoisuus:

 • ksantiinin johdannaisia, kuten teofylliini tai aminofylliiniä
 • kortikosteroidit, kuten beklometasonia ja prednisoloni
 • muut beeta 2-agonistit, kuten salmeteroli
 • diureetit, kuten bendrofluatsidi ja frusemidi.

Tästä syystä ihmiset, joilla on vaikea astma tai keuhkoahtaumatauti, joka voidaan ottaa useita näistä lääkkeistä, olisi oltava niiden veren kaliumpitoisuutta seurata säännöllisesti.

Muita lääkkeitä, jotka sisältävät samaa vaikuttavaa ainetta

Airomir Asmasal clickhaler Pulvinal salbutamoli inhalaattorin
Salamol Salapin siirappi Ventmax SR kapselia
Ventolin Ventolin infuusio

Salbutamoli Annosinhalaattorit, hengityksen inhalaattoreita, nebules, siirappi, tabletit ja injektio ovat saatavana myös ilman tuotemerkin, eli sillä geneerinen lääke.