Ectena

Onko tyttäreni tarvitsevat antibiootteja tulirokko?

Kysymys

Minun neljä vuotias tytär on diagnosoitu kuin ottaa tulirokko toisen kerran yhdeksässä kuukaudessa.

Päänsärky ja kuume alkoi kaksi päivää sitten. Eilen päänsärkyä ja ihottumaa esiintyy, pyysin lääkäri tarkistaa hänen (vaikka hän tunsi paremmin itseään kuin edellisenä päivänä).

Minulla ei ole mitään syytä epäillä diagnoosia, mutta tyttäreni on parempi jälleen tänään, kolmantena päivänä. Saimme vain reseptiä tänään ja en haluaisi antaa tyttäreni antibiootteja tarpeettomasti.

Tässä tapauksessa se ei näytä olevan tarpeen, koska hän on käytännössä hyvin ja pohdimme lähettää hänet kouluun huomenna.

Voitko kertoa minulle, onko viisasta luopua antibiootteja?

Vastata

Tulirokko on lähinnä nielurisatulehdus (aiheuttama erityisesti kanta streptokokki bakteerit) mukana ihottuma.

Tämä ihottuma on yleensä koko kehon ja raajojen, vaikka kasvot, voi olla suun ympärillä, joka ei vaikuta.

Voit odottaa ihottuma kestää kaksi tai kolme päivää useimmissa tapauksissa tulirokko, joten se ei tunnu hieman yllättävää, että tyttäresi ihottuma on hävinnyt jälkeen vain päivän.

Tietenkin muita vikoja, mukaan lukien tietyt virukset, voivat myös tuottaa punoittavat risat ja ihottuma joten joskus lääkäri on tehdä "paras arvaus" nähdessään lapsen ensimmäistä kertaa jakson sairaus, jotta voidaan päättää, mitä hoitoa, jos mitään, suositella.

Virus kurkkutulehduksiin ei tarvitse (ja hyötyisi) antibiootteja.

Jos sinusta tuntuu, että tyttäresi on yleensä paljon parempi itse ja jos ihottuma on kadonnut, en usko, että olisi mitään vaaraa pidättymis antibiootti päivässä tai niin.

Jos hän on edelleen hyvin niin lähes varmasti antibiootti ei tarvita.

Ilmeisesti en ole nähnyt tyttäresi itse ja lääkäri, joka näki hänet on parhaassa asemassa sanoa, kuinka selvä diagnoosi tulirokko näytti tuolloin.

Mielestäni paras toimintasuunnitelma on soimaan lääkäri ja kuvaavat muutosta tyttäresi oireita ja sitten kaksi voisitte yhdessä päättää toimintatapa lähipäivinä.