Ectena

Silsa (tinea corporis)

Mikä on silsa?

Silsa on ihon infektion aiheuttama sieni, joka voi vaikuttaa päänahan, ihon, sormet, kynnet tai jalat.

Sienet, jotka aiheuttavat ihon infektio tämäntyyppisten voidaan jakaa kolmeen ryhmään niiden suosikki isännät tai lähteistä:

  • geophile (maaperän lähteistä)
  • zoophile (eläimistä)
  • anthropophile (ihmisistä).

Sieniä, jotka ovat yleensä vastuussa silsa ovat zoophile ja lähetetään ensisijaisesti eläinten kanssa. Tieteellinen termi silsa on tinea corporis.

Mikä aiheuttaa silsa?

Se on yleensä tarttuu kosketuksessa eläimiin, kuten koiria, kissoja, vasikat, hamstereita ja marsuja.

Useimmat nisäkkäät on ainakin yksi tyyppi sientä, ja yleensä eläin-ja sieni elää rauhanomaista rinnakkaiseloa ilman eläimen koskaan osoita mitään oireita. Tämä ei tarkoita, että sieni voi tarttua ihmiseen.

Lapset ovat erityisen alttiita silsa ja voi välittää sen helposti muihin lapsiin. Aikuiset voivat myös tulehtua. Viljelijät ja ihmisiä, jotka työskentelevät eläinten kanssa, jotka ovat turkis on lisääntynyt riski.

Mitkä ovat oireet?

Tyypillisesti, hilseilevä punaisia ​​laikkuja iholla, joiden koko vaihtelee muutamasta millimetristä useita senttejä halkaisijaltaan.

Laastarit ovat renkaan muotoinen tai soikea ja reunat ovat punainen ja hilseilevä. Kehässä, iho voi olla hieman hilseilevä mutta näyttää normaalia kaikissa muissa suhteissa. Sieni leviää keskustasta laastari, mutta toiminta rajoittuu ulkoreunaan.

Tartunta-alueet ovat yleensä kutina.

Kuka on vaarassa?

  • Lapset, jotka ovat läheisessä kosketuksessa eläimiin.
  • Viljelijät.
  • Ihmiset, jotka työskentelevät eläinten kanssa, jotka ovat turkis, esim. turkistarhaajat, laboratorion henkilökunta, jne.

Miten se todetaan?

Silsa (tinea corporis). mikä aiheuttaa silsa?
Silsa (tinea corporis). Mikä aiheuttaa silsa?

Ihottuma itsessään yleensä tarjoavat runsaasti todisteita diagnoosin. Kaavi voidaan viljelyyn ja mikroskooppinen tutkimus. Tietyt sienet tullut loisteputki (hehkuu pimeässä), kun se altistetaan UV-valossa (Woodin valo).

Mikä on hoito?

Riippuen infektion vakavuudesta, silsa voidaan hoitaa käyttämällä sieni kermaa tai ottamalla antifungaalinen tabletteja.

Tulevaisuuden näkymät

Jos infektio hoidetaan se häviää yleensä suhteellisen nopeasti, mutta hoito on tavallisesti jatkaa jonkin aikaa sen jälkeen ihottuma paranee poistaa sieni.

Mitä voidaan tehdä, jotta tartunnan?

Sieniä, jotka voivat aiheuttaa ihon infektio on läsnä kaikkialla ja on vaikea välttää. Kuitenkin, jos mahdollista, pidättäydyttävä suoraan ihon-to-ihokosketus ihmisiä tai eläimiä, joilla epäillään olevan sieni-infektio.