Ectena

Vyöruusu (herpes zoster)

Mikä on vyöruusu?

Vyöruusu on kivulias ihottuma aiheuttama Varicella zoster-viruksen (herpes varicellae), joka on virus, joka aiheuttaa vesirokkoa.

Vyöruusu esiintyy ihmisiä, joilla on ollut vesirokko ja on aktivoituminen lepotilassa virus. Vyöruusu esiintyy usein monta vuotta alkuperäisen vesirokko tartunnan.

Vyöruusu on tarttuvaa ja se voi itse aiheuttaa vesirokkoa. Kuitenkin yhteyttä henkilö vyöruusu tai vesirokko voi aiheuttaa vyöruusu.

Mikä aiheuttaa vyöruusu?

Kun vesirokko virus on tehty sopimus, se kulkee ihon pitkin hermoratoja juurille hermoja, jossa se muuttuu passiiviseksi.

Vesirokko Virus sitten "lepotilaan". Kun virus aktivoituu, se kulkee kautta hermo polkuja ihoa. Ei tiedetä, mitkä tekijät laukaista aktivoituminen virus.

Vyöruusu yleensä vaikuttaa vanhusten, mutta silloin tällöin esiintyy lapsilla, joilla on ollut vesirokko ensimmäisen vuoden elämästään ja ihmiset immuunikato.

Vyöruusu voi olla merkki immuunipuutos aiheuttama HIV tai kemoterapiaa, esimerkiksi. Mutta useimmat ihmiset, jotka saavat vyöruusu on normaali immuunijärjestelmä.

Mitkä ovat oireet?

 • Ensimmäinen merkki siitä, että aktivoituminen vesirokko virus tapahtuu on polttava tunne hermoratoja pitkin virus kulkee. Hermoratoja muodostavat tyypillisesti puoli-piireissä ympäri kehoa. Kipu ja myöhemmin ihottuma vastaavat asemaa hermo polkuja, ja ne ovat lähes aina toisella puolella kehoa tai kohdata vain.
 • Ihottuma liittyy tyypillisesti kuume ja suurentuneita imusolmukkeita.
 • Kaksi tai kolme päivää sen jälkeen, kun kipu on alkanut, tyypillinen ihottuma näyttää: pieniä rakkuloita punainen, turvonnut iho. Se muistuttaa tyyppi, joka nähdään aikana hyökkäyksen vesirokkoa, mutta kattaa pienemmän alueen.
 • Ihottuma yleensä huipussaan kolmen-viisi päivää. Sitten rakkuloita puhkesi ja muuttua haavaumat, joka vähitellen rupi yli. Ruvet pudota parin kolmen viikon ajan.
 • Joissakin ihmisiä, alueella, jossa ihottumaa sijaitsee tulee erittäin kivulias, kun ruvet ovat menneet ja voi kestää muutamasta viikosta useisiin kuukausiin. Tämä erittäin epämiellyttävä jälkivaikutus vyöruusu kutsutaan postherpetic hermosärky. Tämä voi vaikuttaa ainakin joka kymmenes vyöruusu ja on yleisempää sairastuneille vuotiaista yli kahdeksankymmentä.

Miten se voidaan estää?

Ihmiset, jotka eivät ole koskaan ollut vesirokko voi vähentää riskiä saada viruksen välttämällä ihmisten kanssa vesirokko ja vyöruusu.

Vyöruusu voidaan nyt ehkäistä rokotteella nimeltään Zostavax. Tämä rokote sisältää heikennettyä vesirokkovirus ja voidaan antaa, jotta kehosi tuottamaan enemmän vasta-aineita virusta vastaan. Tavoitteena on lisätä kehon heikentää immuniteettia virusta. Tämän pitäisi auttaa estämään lepotilassa viruksen aktivoimaan ja aiheuttaa vyöruusu ja mahdolliset jälkivaikutukset (postherpetic neuralgia).

Vyöruusu rokote on lisätty Euroopan Immunisoitaessa ja syyskuusta 2013 mennessä tarjotaan ihmisiä kuin he täyttävät 70 vuotta. Syyskuuhun 2013-vuotiaista 70-79 vuotta tarjotaan myös rokotteen.

Miten se todetaan?

Potilaan sairaushistoria yhdessä ulkonäkö ihottuma yleensä riittää diagnoosin tekeminen.

Tarvittaessa kaavi alkaen rakkuloita voi auttaa tunnistamaan viruksen.

Verinäyte voidaan käyttää myös vahvistamaan alkuperäisen diagnoosin.

Mitä tapahtuu, jos se pahenee?

 • Ihottuma voi levitä bakteereja.
 • Hyökkäys vyöruusu lähellä silmiä tai yläosassa nenä voi liittyä arpia sarveiskalvo, jotka vaikuttavat visio.
 • Vyöruusu edessä voi harvinaisissa tapauksissa aiheuttaa tilapäisen kuulon heikkenemistä, kasvohalvaus ja makuaistin heikentyminen.

Tulevaisuuden näkymät

Vyöruusu (herpes zoster). mikä aiheuttaa vyöruusu?
Vyöruusu (herpes zoster). Mikä aiheuttaa vyöruusu?

Vyöruusu on harvoin vakava. Noin 90 prosenttia potilaista, hyökkäys yleensä häviää kuukauden kuluessa, kun ensimmäiset oireet. Useimmat ihmiset vain yksi tai kaksi kohtausta.

Ikääntyneet voivat jatkaa tuntea voimakasta kipua, vaikka hyökkäys näyttää hävinneen.

Mitä voidaan tehdä kotona?

 • Pidä ihottuma paljastui.
 • Yritä olla kunnossa. Käytä Calamine voidetta helpottaa ärsytystä.
 • Käytä yksinkertaista kipulääkkeitä, kuten aspiriini tai parasetamoli lievittää kipua.

Milloin lääkäriin kuultava enemmän apua?

 • Jos ihottuma liittyy silmien tai alkuun nenän.
 • Haavat eivät ole parantuneet 10 päivän kuluttua.
 • Potilaalla on korkea lämpötila.
 • Potilaalla on toinen vakava sairaus samaan aikaan.

Mikä on hoito?

Vaikka virusten lääkkeet, kuten asikloviiri (Zovirax tabletit / jousitus), voidaan käyttää - ne on aloitettava mahdollisimman pian, kun polte alkaa.

Kun ihottuma on ollut läsnä yli 48 tuntia, hoito on alennettujen arvon. Lääke voi lyhentää hyökkäyksen ja estää sen leviämisen. Viruslääkehoidon luultavasti lyhentää postherpetic hermosärky.

Lääkäri voi myös hoitaa muita komplikaatioita, kuten bakteeri-infektio.

Jos yksinkertainen kipulääkkeet eivät ole olleet tehokkaita, lääkäri voi määrätä vahvempia kipua lievittävää hoitoa.

Postherpetic neuralgia

Tämä ehto voi olla vaikea hoitaa.

Lääkkeitä, jotka on todettu hyödylliseksi myös suun trisyklisiä masennuslääkkeitä, kuten amitriptyliini (luvatonta käyttöä), paikallisesti ärsykkeen vasta-aineita, kuten kapsaisiini ( Axsain kermaa tai Qutenza-laastarit ), kouristuksia lääkkeet gabapentiini (Neurontin) ja pregabaliini (Lyrica), ja huume kipulääke oksikodoni (OxyNorm) tai (OxyContin).

Jotkut saattavat myös löytää puudutteita iholle hyödyllisiä esimerkiksi lidokaiini kipsi (Versatis).

Kaikki nämä lääkkeet ovat mahdollisia sivuvaikutuksia, joten niitä voidaan räätälöidä kunkin.

Kapsaisiini, esimerkiksi, voi aiheuttaa paikallista ärsytystä, ja trisykliset masennuslääkkeet voivat aiheuttaa uneliaisuutta.

Ne ovat kuitenkin usein kannattaa kokeilla, koska ne voivat tehoa postherpetic hermosärky.