Ectena

Endometrioosi

Mikä on endometrioosi?

Endometrioosi on sairaus, jossa kudosta (kohdun) yleensä vuori kohtu (tai kohdun) kasvaa eri elimiin kohdun ulkopuolella.

Jos kohdun kasvaa sisällä lihasten kerros kohdun sitä kutsutaan adenomyoosi, joka on vain erityyppinen endometrioosi.

Yleisin alueet vaikuttaa ovat:

  • munasarjat, jossa kystat saattaa näkyä; näitä kutsutaan suklaa kystat, koska ne sisältävät ruskea materiaali.
  • takana kohdussa ja edessä peräsuolessa (paksusuolen). Tämä tila on nimeltään pussi Douglas ja endometrioosin täällä usein aiheuttaa syvää tuskaa ja kivulias yhdyntä ( dyspareunia ).
  • harvinaisempia sivustot ovat suolen itse, virtsarakon ja sivustoja ulkopuolella lantion lukien navan toimintaa arvet.

Kuten normaali kohdun limakalvon endometrioosi kudoksen läpi kuukausittain muutokset mukaan hormonaalista syklin ja tyypillisesti aiheuttaa kivuliaat kuukautiset (dysmenorrea).

Hoito ei yleensä tarvita, jos se aiheuttaa kivuliaita oireita.

Kuka on vaarassa endometrioosi?

Endometrioosi on hyvin yleinen sairaus vaikuttaa jopa 10 prosenttia naisista 16-50-vuotiaita, usein tuottamatta mitään oireita.

Endometriotic kudos on alle hormonaalinen vaikutus, joten se on lähes koskaan nähnyt lapset tai vaihdevuodet ohittaneille naisille. Erittäin harvinaisissa tapauksissa tämä tila näkyy miehillä.

Mikä aiheuttaa endometrioosi?

Tämä on vielä epävarma, mutta tärkein teorian mukaan aikana, kevyt "taaksepäin" vuoto jatkuu kudosta kohtuun lantion alueella kautta munanjohtimet. Tätä kutsutaan taaksepäin kuukautiset.

Mitä endometrioosi näyttää?

Se näkyy pieni mustanruskeita sininen kyhmyt ulkoisen limakalvon munasarjat tai muualla lantioon. Joissakin tapauksissa se voi johtaa muodostumista kystat täynnä muuttunut verta, joka tunnetaan nimellä suklaa kystat.

On endometrioosi kivulias?

Endometrioosi voi aiheuttaa epämukavuutta tai lievä tai vaikea kipu aikana (dysmenorrhoea), jossa monet kärsivät krooninen kipu. Yhdyntä voi olla tuskallista, ja naiset suklaa kystat voi olla kylläisyyden tunne alaosat niiden vatsaan.

Onko endometrioosi vaikuttaa naisen mahdollisuuksia tulla raskaaksi?

Endometrioosi. mikä on endometrioosi?
Endometrioosi. Mikä on endometrioosi?

Vaikeissa tapauksissa muodostumista yhdistää ympäröiviin kudoksiin endometrioosi lähellä munanjohtimet tai munasarjat voi vähentää hedelmällisyyttä.

Onneksi useimmat naiset endometrioosi on lievä muoto taudista ja niiden hedelmällisyys ei ole alentunut. Kun raskaana, useimmat naisten endometrioosi paranee vaikutuksen alaisena jatkuvasti korkea naisten hormoni raskauden aikana.

Miten endometrioosi diagnosoidaan?

Vaikka lääkäri voi epäillä endometrioosi ja aloittaa hoito oireiden perusteella yksin, yleensä diagnoosi tehdään suoraan tarkastus lantion. Tämä on yleisimmin kautta laparoscopy suorittaa gynekologi.

Adenomyoosi, jossa endometriotic kudos on muodostettu lihasten kohdun seinämän, on yleensä vaikeaa, jos ei mahdotonta diagnosoida suorittamatta kohdunpoisto, koska sitä ei voi nähdä.

Miten endometrioosi hoidetaan?

On olemassa laaja valikoima hoitoa saatavilla. Suosittelemaa gynekologin siihen vaikuttavat monet asiat kuten ikäsi, vakavuus teidän oireita, vakavuus endometrioosi ja haluatko saada lapsia tulevaisuudessa vai ei.

Oireenmukainen hoito tarkoittaa hoitoon sairauden oireita kuin itse tauti. Vuonna endometrioosi, tämä tarkoittaa kivunlievitystä, joka voidaan tehokkaimmin tarjoaa lääkeryhmään steroideihin kuulumattomien tulehduskipulääkkeiden (NSAID).

Sairaanhoito endometrioosin pyritään pysäyttämään vaihtelut naisen oma hormonitasot pyritään poistamaan stimulaatio kasvua endometrioosi. Tällaiset hoidot ovat progestogeenejä, danatsoli (esim. Danol), pillereissä ja ryhmä huumeita kutsutaan gonadoreliini analogit.

Kuten kaikissa hormonivalmisteet, haittavaikutukset ovat yleisiä, ja on tärkeää olla tietoinen näistä ennen minkään hoidon. Muista kysy lääkäriltäsi mahdollisia haittavaikutuksia minkään lääkkeen sinulle on määrätty.

Vaikka hoito on yleensä onnistunut lievittämään oireita, pahenemisvaiheita saattaa esiintyä hoidon lopettamisen jälkeen. Kirurginen hoito on sitten usein tarkoituksenmukaista ja voi sisältää tähystyskirurgian (laparoskopinen) poistaa tai tuhota endometrioosi tai avoimen leikkauksen poistaa munasarjakysta.

Kohdunpoisto voi ehdottaa, jos tärkeimmät oireet ovat raskaita ja kivuliaat kuukautiset ja naisen perhe on valmis.

Eläminen endometrioosi

Endometrioosi on sairaus, jota ei aina voida parantaa, vaikka oireita voidaan yleensä riittävän helpottunut, jotta nainen jatkaa normaalia elämää. Oireet menevät pois aikaan vaihdevuodet.